• Op de KC Brummen wordt er dogfrisbee het hele jaar door getraind op de zaterdagmiddag tussen 13:30 uur en 15:30 uur. De lessen worden verzorgd door Dirk en Dorien Heermeyer.

 

"Dogfrisbee a fun game, feel the fun to play with your dog."

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je de dogfrisbee sport zou gaan beoefenen met je hond.

Het is een geweldige manier om de conditie van je hond op peil te houden, waarbij niet voorbij gegaan moet worden aan de conditie van jezelf! Het is een ontspannende inspanning en het geeft een enorme voldoening als je ziet dat je hond net zo veel plezier heeft als jijzelf!
Daarnaast is het goed voor de opbouw van een stevige spiermassa en het behoud hier van. Dit draagt weer bij aan het natuurlijke afweermechanisme van alle spieren, maar ook voor een betere bescherming van de gewrichten. Daarom kun je hier gerust spreken van een verbeterde algehele gezondheid.
Ook is het leren gooien met de frisbee/disc en het trainen van de hond om deze te vangen, een echte uitdaging, dit is plezier voor zowel trainer als cursist. Samenwerken als een team is wat de relatie tussen baas en hond verbetert/versterkt en daar heb je in de thuissituatie ook profijt van. Er is een duidelijk verminderd risico dat de hond probleemgedrag gaat vertonen door geestelijke verveling, gewoonweg omdat de hond voldoende geestelijk wordt bezig gehouden en daardoor voldaan kan uitzien naar een nieuwe training samen met zijn grootste/beste vriend, zijn baasje!
Wanneer je mee gaat doen aan wedstrijden heeft zelfs het hele gezin grote pret, want de wedstrijddagen zijn een echt uitstapje en de moeite waard!. Ook als je zelf nog niet mee doet is het leuk om een wedstrijddag mee te maken.

 

Voor wie is de sport geschikt?

Geen enkele hond wordt geboren als frisbeehond. Zelfs bij de meest geschikte rassen voor deze sport, vergt het veel tijd, energie en geduld om van je hond een topper te maken. Daarom is deze sport geschikt voor bijna alle hondenrassen, maar zeker niet voor alle hondeneigenaren!

De sport is in 1998 naar Nederland overgewaaid uit Amerika. Daar valt deze hondensport, echt onder de topsporten. De jaarlijkse Wereldkampioenschappen trekken vele duizenden bezoekers vanuit de gehele wereld terwijl het slechts voor enkele wereldlanden was toegestaan hieraan deel te nemen! We spreken over “was”, want sinds 2000 mogen ook Europese landen deelnemen aan de wereldkampioenschappen dankzij de fanatieke beoefenaars hier! In Amerika is één organisatie overkoepelend wat betreft de frisbeesport. Een van de nadelen dat wij hier in Europa daarvan ondervinden is dat de geschikte frisbees tot op heden alleen in Amerika worden gemaakt. Sinds kort is er een frisbee/disc die in Duitsland wordt geproduceerd maar gezien dat maar één soort schijf is kiezen we over het algemeen de keuze die we hebben met de schijven uit Amerika.

 

img_5082kopie

Veiligheid een belangrijk punt!!

Dogfrisbee is een hondensport waar Fun/Plezier/lol met je hond altijd voorop staat! Het is de bedoeling dat u en uw hond samen veel plezier hebben aan deze  hondensport. Het mooie aan deze sport is dat alle hondenrassen kunnen deelnemen. Zelfs op wedstrijdniveau vind u diverse hondenrassen. U traint bij ons de gooitraining in een groep, hierdoor leert u goed hoe u de frisbee/disc moet gooien om zo op een veilige manier met uw hond te frisbeeën.
Daarnaast krijgt u samen met uw hond een individuele begeleiding zodat wij een ieder op zijn eigen niveau kunnen begeleiden tot het geen wat haalbaar is voor u als persoon samen met de hond.
Of u nu wedstrijden gaat lopen of alleen maar recreatief met deze hondensport bezig wilt zijn. Het is belangrijk dat u les neemt bij deskundige trainers welke opgeleid zijn om op een verantwoorde manier te trainen.
De hond, en baas dienen op verantwoorde wijze te trainen. Voor de baas betekent dit veel oefenen op het gebied van gooien. Je kan niet zomaar zonder oefenen met je hond  gaan frisbeeën omdat er dan een grote kans is op blessures bestaat.

 

dsc_3200

Geen gewone frisbees

De meeste frisbees/disc die kunt kopen in de dierenwinkel, of soms zelfs gratis krijgt bij een zak hondenvoer, zijn vaak ronduit gevaarlijk voor de hond. Harde plastic frisbees, of die met een kegel eraan zodat een hond ze makkelijker van de grond af kan pakken, zijn gevaarlijk en niet geschikt voor de hondensport! Maar, ook “promotie” frisbees van hard plastic, kunnen zorgen dat de hond een paar tanden afbreekt of zijn bek opensnijdt. Een frisbee moet van zachte kunststof zijn gemaakt en moet je kunnen dubbelvouwen zonder dat hij breekt. Er mogen absoluut geen scherpe randjes of uitsteeksels aan zitten, je kunt deze als ze ontstaan makkelijk verwijderen met een mesje en een schuurpapiertje.
Laat de hond nooit zelf met de frisbee spelen, houd deze uitsluitend voor de oefeningen samen met de baas. De schijven kunnen gemakkelijk in de vaatwasser, zodat je ze mooi schoon kunt houden. Wel kan het logo of de print minder worden.
Kapotte frisbees behoren in de prullenbak. Wanneer de rand is gescheurd kun je de schijf niet meer gebruiken voor de hond omdat deze als een projectiel door de lucht zweeft en op die manier als wapen fungeert. Bij twijfel kunt u uw instructeur vragen of de schijf nog gebruikt kan/mag worden.

 

Regels die verbonden zijn aan de frisbees, zijn in heel Europa gelijk en gebaseerd op de bestaande Amerikaanse regels. Tegenwoordig mogen alle frisbee/discs gebruikt worden die specifiek voor de sport geproduceerd worden.
Het is de bedoeling dat u met ten minste 2-3 frisbees werkt. Het liefst 5. Als je maar 1 frisbee zou gebruiken, wordt het een apporteerspelletje, wat niet de bedoeling is en het extra moeilijk wordt om een Freestyle aan te leren.