Nieuws Archief

De eerste keer…

Het is zondag 19 maart 2017 en om 06.00 uur gaat de wekker. Wel erg vroeg voor een zondagmorgen, maar het is dan ook geen gewone zondagmorgen. Vandaag gaan Kaelie en ik deelnemen aan onze eerste dogfrisbee wedstrijd, de Jouster cup 2017 van Fly ‘m high in de manege de Hjouwer in Haskerhorne Friesland. Om acht uur worden we daar verwacht en het is toch ruim een uur rijden. Bij aankomst zijn Dorien en Dirk al aanwezig en al snel merk ik dat Dogfrisbee een beetje een familieclub is. Men kent elkaar en begroet elkaar hartelijk. Al snel zijn ook de andere deelnemers van Dazzling Disc Dogs aanwezig en schrijven we ons in voor de wedstrijd. Het team is aanwezig met Brenda met Rollo en Zipp, Ilonka met Kensi, Dirk met Pax en Chasin, Sophie met Keyan en Henk met Kaelie. Dorien is er als coach en Djamara en Sebastiaan als trouwe supporters. Na de briefing en het luidkeels zingen van het lang zal ze leven door alle nationale en internationale deelnemers voor onze jarige Ilonka, starten de wedstrijden. Kaelie en ik hebben ons alleen ingeschreven voor beginners Throw and catch, op de freestyle moeten we nog wat stappen maken om daarin mee te kunnen doen. Het grote moment is dan aangebroken, wij mogen op voor onze eerste serie van 1 minuut Throw and catch. Ondanks alle training en het vertrouwen in mijn hond en mijzelf, komt de spanning als vanzelf naar boven. Nu moet het gebeuren. Helaas lukt het deze keer en ook in de tweede beurt niet om te scoren, maar toch was dit het vroege opstaan en de reis waard, we zijn een ervaring rijker. Tussen de series door was het een genoegen om naar de andere deelnemers te kijken en ons eigen team aan te moedigen. De dag wordt omstreeks 17.00 uur afgesloten met de prijsuitreiking en voor iedere deelnemer een emmertje hondenvoertjes. Na een lange, maar gezellige dag met twee minuten eigen actie, rijden we met een goed en voldaan gevoel naar huis.

De uitslagen van ons team op deze wedstrijd:

Beginners Throw and catch
Henk met Kaelie 6e
Brenda met Rollo 4e
Brenda met Zipp 3e

Beginners Freestyle
Ilonka met Kensi 3e

Open Throw and catch
Dirk met Pax 22e

Open Freestyle
Dirk met Chasin 15e
Sophie met Keyan 11e

 

 

 

Komende zondag gaan we wandelen rond Bussloo. Heb je je nog niet aangemeld? Doe dat dan nog snel!           Klik hier om je direct aan te melden voor de wandeling 
We vertrekken om 10:00 uur vanaf de parkeerplaats bij Pitch& Putt. Als je je van te voren aanmeldt weten we op wie we moeten wachten. Niet-leden mogen trouwens ook meewandelen, dus als je iemand weet die het wel gezellig vindt om mee te gaan, neem ze vooral mee.

 

 

flyer_pupquiz

Tijdens de pupquiz vliegen de “oh ja” momenten je om de oren als je niet op tijd met de juiste feitjes komt.
In 6 rondes met elk 10 vragen wordt je team, bestaande uit max. 4 personen, blootgesteld aan de meest uiteenlopende hond gerelateerde vragen.
Met een hoog IQ is een voorsprong in de pupquiz absoluut niet gegarandeerd.
Je kunt je inschrijven per team of per persoon. Dan wordt jouw team op de avond zelf gemaakt. Aanmelden gaat via evenementen@kcbrummen.nl. (Aanmeldingen via elk ander medium worden niet als officieel gerekend) Geef door met hoeveel personen je komt en eventueel de naam van je team.
Deelname is gratis. Elke deelnemer ontvangt een klein presentje. De hoofdprijs wordt gesponsord door Purrs&Paws, de nummer 2, 3 en 4 ontvangen een prijs gesponsord door Jan van Driel Dierbenodigdheden.
Iedereen is welkom. Neem dus je moeder, oom, tante, vader, buurvrouw, vriend, vriendin en je hondenfokker gewoon mee.
Die kantine moet vol!

 

Een multifunctionele husky. Ze bestaan echt.

Ik hoor heel erg vaak de opmerkingen; ‘Een husky? Dat zijn hele eigenwijze honden en daarom kun je ze niks leren.’ Als dit waar zou zijn dan heb ik vast geen echte husky’s in huis denk ik…

Want naast de sledehondensport beoefen ik ook de Obedience (de sport na de gehoorzaamheidcursussen) en Flyball met ze. Daarnaast hebben ik ook een tijdje met ze in de Agility getraind, ik heb zelfs met Kena wedstrijden gelopen.

Als jij denkt dat eigenwijze honden niks te leren valt, denk dan ook eens na over het volgende. De Siberische husky is een sledehond. Sledehonden lopen voor een slee en zullen zelf de bochten moeten nemen. Er zit geen fysiek stuur op. Je zult het met je stemcommando’s moeten doen. Als dit ras te eigenwijs was om wat te leren. Hoe gaan zij al die commando’s dan tot in de puntjes eigen maken. Het antwoord daarop mag je zelf bedenken.

Laat ik die eerste opmerking eens uitpluizen en in het algemene trekken.

stukje-remie-3-feb-2017 stukje-remie-2-feb-2017

Husky’s zijn eigenwijze honden. Ja. en daarom kun je ze niks leren. Nee.

Ja – het zijn eigenwijze honden, maar niet eigenwijzer dan elk andere hond. Het is maar net hoe je ze motiveert. In mijn ogen is die eigenwijsheid juist een spiegel voor de baas zelf. Zouden die karaktereigenschappen die wij als mensen eigenwijs noemen niet juist een afspiegeling zijn van de manier hoe we in het trainen staan. Want alle honden willen werken, misschien niet allemaal hetzelfde werk. Maar ik durf wel te beweren dat er geen hond is die van nature echt niks nieuws wil leren. Al is het maar door eigen nieuwsgierigheid en zelfontdekkingen. Het is aan ons als baas om die nieuwsgierigheid zo te draaien dat de hond samen met ons nieuwsgierig wil zijn en samen met ons de wereld wil ontdekken. Doen we dat niet, dan gaat de hond het wel zelf doen. En ja, dan zou je ze eigenwijs kunnen noemen. Maar dan heb je naar mijn mening als baas niet goed genoeg je best gedaan.

Nee – alle honden kun je iets leren. Het gaat bij de een wat sneller dan de ander, het gaat bij de een op een andere manier dan bij een ander. Want elke hond is zijn eigen individu. Het zijn allemaal levende organismen met hun eigen denkpatronen, eigen genen, eigen emoties, eigen opvoeding, eigen rugzakje met positieve en negatieve ervaringen. Geen enkele hond is hetzelfde. Om je hond iets te kunnen leren zul je een band met je hond moeten opbouwen. Pas wanneer er een band ontstaan is zal de training ook duurzaam zijn. Het is niet voor niks dat er bij de puppycursus veel aandacht besteed wordt aan balansspelletjes, speelmomenten en de puppytheorie. Het trainen is dan nog helemaal niet van belang. Het is veel belangrijker dat je pup en jij een goede connectie gaan opbouwen. Wanneer dit gelukt is kun je gaan uitpluizen wat de beste trainingsmethode voor jouw hond is. Je hond tot in de puntjes leren kennen. Voor welke motivatie wil de hond écht werken. Wanneer je dat ontdekt hebt mag je van mij zeggen dat je je hond echt kent.

Een ander bijkomend voordeel van het trainen met een hond waarmee je een band opgebouwd hebt is dat tijdens het trainen het “knuffelhormoon” oxytocine ontstaat. Zowel bij jou, als bij je hond. Bij een goede training gaat dan niet alleen de baas tevreden naar huis. Maar ook de hond. En dat is het doel waar ik graag naar streef. Tevredenheid bij beide partijen.

stukje-remie-feb-2017

Remie Brink

 

 

13 januari 2017

Workshop

flyer_lijnenworkshop_v3

 

12 januari 2017

Frisbee vanuit de cursist…

Mijn naam is Brenda Velthuis en de trotse bezitter van 3 Australian Shepherds Tukker, Zipp en Rollo. Altijd al voor het plezier gewoon met de frisbee bezig geweest, maar nooit als sport gedaan….. tot….

frisbee-brenda

Met Tukker, mijn oudste Aussie, en Zipp mijn teef, altijd behendigheid als “hoofdsport gedaan” vooral via de ASCA (Australian Shepherd Club of America.)  Daar zijn we best succesvol geweest en hebben er diverse titels behaald. ( als training ook wel FHN en Cyno gelopen)  Ook de ASCA Rally is een bezigheid van ons…frisbee-brenda-1

Afgelopen jaar hadden we een nestje bij Zipp… en kwam de wens van 2 pupkopers eruit om frisbee als sport te gaan doen. Ik ben me toen maar eens gaan verdiepen en heb uiteindelijk de stoute schoenen maar eens aangetrokken, na me te hebben laten overhalen, en Zipp ingeschreven voor een AWI T&C wedstrijd . Dat was ook het enige wat we konden met frisbee’s 😉 Freestyle leek me veel te moeilijk en daar had ik ook geen kaas van gegeten.

Toen Zipp haar puppen waren uitgevlogen (op 1 na die mocht blijven en dat is Rollo)  en ze weer top fit was..…op naar Den Ham. Tot mijn grote verassing werden we 1ste bij de T&C beginners en… 9 overall van de T&C zonder ook maar echt les te hebben gehad voorheen. Wel al een proefles bij Dirk en Dorien gehad en heel veel tips van mijn neef die mij met frisbee heeft besmet…

We zijn nu een dik half jaar verder en met Zipp probeer ik de freestyle ook onder de knie te krijgen. Rollo is ook al goed bekend met de vliegende schijven en ooh wat geeft het veel plezier. Ik leer nu pas hoe ik veilig moet werpen voor mijn hond.. en dat het veel meer is dan schijfjes door de lucht laten vliegen.frisbee-brenda-2

Met Zipp wil ik de behendigheid ook weer gaan oppakken ik het voorjaar, Rollo is ook nog druk bezig te leren luisteren ( wat voor een puber soms gewoon stom is lol) En Tukker kan met zijn fitte lijf van 9 jaar ook nog best behoorlijk frisbeeen maar voor echt sport is hij met pensioen.

Of we ooit nog weer eens wat winnen?.. geen idee, maar het plezier met mijn honden met de sport is gewoon het aller mooiste wat er is, en daar kan echt  geen beker tegenop.